Zorg thuis
Afhankelijk zijn, dat wil niemand toch?
“Mijn buurvrouw van boven de 90 is ’s nachts een keer gevallen en midden in de nacht moest ze weer in bed getild worden. Maar ja, wie moest dat doen? Ik heb de politie maar gebeld. Die wilde eerst niet komen, maar toen ik zei dat ze al drie kwartier op de grond lag met pijn en ik zelf haar niet kon tillen, zijn ze toch gekomen. Na tijdelijke zorgopvang elders is ze nu toch weer thuis, met veel zorg en aanpassing in huis.”
Dit verhaal van een buurvrouw, is dat herkenbaar? Wel thuis wonen, maar met de nodige aanpassingen en zorg thuis? Vaak wordt zorg te laat ingeschakeld of gaan de alarmbellen bij de familie pas rinkelen als er een
noodsituatie dreigt.
Wat doet het OSO?
Voorlichten
Onder meer met voorlichtingsbijeenkomsten wil het OSO senioren zich ervan bewust maken dat op tijd nadenken over de zorg van morgen belangrijk is. Is er mantelzorg mogelijk, hoe organiseren we dat? Kan ik wel thuis blijven wonen? Vragen die niet eenvoudig zijn, en waar je het liefst niet over nadenkt omdat het vaak gaat over situaties waarin je van anderen afhankelijk bent. En afhankelijke zijn van anderen, dat wil niemand, toch? In het najaar van 2023 heeft de OSO-commissie Zorg & Welzijn een bijeenkomst gehouden rond het thema ‘medische keuzes in de latere levensjaren, wat kan en wat mag?
Zorgwinkel
De Zorgwinkel in winkelcentrum De Aarhof is een plek waar je als burger gewoon binnen kunt lopen als je vragen hebt over zorg, hulp, vervoer, WMO en andere welzijnszaken. Een laagdrempelig informatiepunt, dicht bij de burger, dat moet het zijn. Mede dankzij het OSO en de samenwerking met sociaal-maatschappelijke organisaties als Tom in de Buurt en Participe kan de Zorgwinkel er zijn.