Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat Steffie u kan helpen bij allerlei problemen?

Steffie zet iedere dag zich in om kwetsbare mensen te helpen in een wereld die steeds digitaler en ingewikkelder wordt.

Steffie heeft inmiddels heel veel fans. Meer dan een miljoen mensen komen jaarlijks op haar websites. Zij leren op een leuke manier veel van Steffie.

Op de website van Steffie wordt heldere uitleg gegeven over allerlei onderwerpen:

Het kan geen kwaad om er eens een kijkje te nemen; STEFFIE.NL

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat een multivitaminepil uw geheugen verbeterd?

We hebben altijd geleerd dat multivitamines niet nodig zijn als je gewoon gezond en gevarieerd eet.
Daar lijken Harvard-onderzoekers nu op terug te komen: dagelijks een multivitaminepil zou de hersenen helpen fris en fruitig te blijven. Wie al last heeft van hart- en vaatproblemen krijgt nog een extra boost.

De onderzoekers wijzen erop dat cognitieve achteruitgang een van de belangrijkste gezondheidsproblemen is bij ouderen. MaarĀ hun studieĀ toont nu aan dat er een simpele en goedkope manier is om de aftakeling tegen te gaan, een multivitaminepil dus.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat regelmatig bewegen zorgt voor meer zelfstandigheid en een fit gevoel?

Bij AlphenBeweegt verzorgt een ervaren docent diverse actieve oefeningen die het uithoudingsvermogen vergroten, de spieren sterker maken en zorgen voor lichamelijke ontspanning. De gebruikte speelvormen zijn afwisselend en uitdagend voor alle deelnemers. Meedoen aan deze beweegactiviteit kan met een Senioren in Beweging Strippenkaart.

Deze kost ā‚¬ 40,= voor tien lessen en is vier maanden geldig. De kaart is te koop bij de activiteit. De lessen worden gegeven in zaal 9 van wijkcentrum De Oude Wereld, De Oude Wereld 51 ā€“ 59 in Alphen aan den Rijn.

Bel voor meer informatie naar 0172 ā€“ 89 60 48 en link naarĀ www.alphenbeweegt.nl

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat mensen elk jaar gelukkiger worden?

De afgelopen jaren hebben aangetoond dat we geluk kunnen vinden op de meest gewone of onverwachte plaatsen. Ondanks dat de afgelopen jaren gepaard gingen met een unieke reeks uitdagingen en kansen, neemt het geluksniveau over de hele wereld elk jaar toe. Volgens een Ipsos-onderzoek, uitgevoerd in 32 landen, beschrijven bijna drie op de vier (73%) volwassenen zichzelf als gelukkig. En dat zijn er meer dan het jaar daarvoor, toen twee op de drie volwassenen (67%) verklaarden gelukkig te zijn.

Dit roept de vraag op wat mensen gelukkig maakt.
Hoewel de bron van geluk van persoon tot persoon verschilt, zijn dit de drie meest genoemde:

  • Meer dan vier op de vijf (85%) volwassenen over de hele wereld die ouders zijn, zeggen het vaakst dat ze gelukkig zijn omdat ze kinderen hebben;
  • de tweede reden om gelukkig te zijn is voor 84% van de volwassenen wereldwijd hun relatie met hun partner of echtgeno(o)t(e);
  • en 80% zegt gelukkig te zijn omdat ze toegang hebben tot de natuur.
Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat meer magnesium in uw dieet de kans op dementie verkleint?

Meer magnesium in onze dagelijkse voeding leidt tot een betere gezondheid van de hersenen naarmate we ouder worden. Dit bleek uit een onderzoek van wetenschappers van het Neuroimaging and Brain Lab van de Australian National University (ANU).

De onderzoekers zeggen dat een verhoogde inname van magnesiumrijk voedsel, zoals spinazie en noten, kan helpen het risico op dementie te verminderen. Dementie is de tweede belangrijkste doodsoorzaak in Australiƫ en de zevende grootste doodsoorzaak wereldwijd.

De studie van meer dan 6.000 cognitief gezonde deelnemers in het Verenigd Koninkrijk van 40 tot 73 jaar gaf aan dat mensen die meer dan 550 milligram magnesium per dag consumeren een hersenleeftijd hebben die ongeveer een jaar jonger is tegen de tijd dat ze 55 worden. Dit in vergelijking met iemand met een normale magnesiuminname van ongeveer 350 milligram per dag.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat mannen sneller afvallen dan vrouwen?

Het is niet eerlijk. Mannen mogen gemiddeld meer calorieƫn per dag eten (2500 en vrouwen 2000) en dan vallen ze ook nog eens sneller af.
Hoe dat komt? Mannen hebben meer spiermassa en vrouwen meer vetweefsel. Spiermassa verbruikt in rust meer energie. Dat betekent dat het kacheltje in een mannenlichaam blijft stoken, terwijl hij bijvoorbeeld liggend op de bank naar Ajax kijkt. Dat is meteen ook de reden waarom mannen meer kunnen en moeten eten om te kunnen functioneren.

Toch is er ook een nadeel voor mannen. Als er sprake is van overtollig vet, gaat dat bij mannen vaak rond de buik zitten, en vet in de buikholte isĀ het meest gevaarlijke vet.Ā 
Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten.
Vet rond heupen en billen heeft daar nauwelijks invloed op, en dat is precies het gebied waar het vet zich meestal bevindt bij vrouwen.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat 10.000 stappen per dag niet nodig is?

We weten allemaal dat bewegen hartstikke gezond is. Wie gaat wandelen, haalt daar ontzettend voordelen uit. Je krijgt onder andere een betere bloeddoorstroming, je vergroot het vermogen van je longen om zuurstof op te nemen, het zal de cholesterol verminderen en je krijgt er strakkere spieren door. Maar hoeveel stappen moet je per dag zetten om de vruchten te plukken?

De onderzoekers ontdekten tijdens een analyse van vijftien eerdere studies onder tienduizenden mensen dat maar liefst een kwart van de volwassenen die dagelijks 6000 stappen zetten, maar liefst 40 tot 52% minder kans had om vroegtijdig te overlijden. Daarboven hadden de extra stappen geen extra voordeel, ongeacht welke leeftijd je hebt. Kortom: meer dan 6000 stappen zetten, voegt haast niks toe aan je levensverwachting. 

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat u met het isoleren van verwarmingsbuizen geld kunt besparen?

Grondige isolatie van verwarmingsbuizen is in veel huizen een ondergeschoven kindje.
Een gemiste kans, want deze leidingen bevinden zich vaak op onverwarmde plekken. Denk bijvoorbeeld aan de zolder, kruipruimte of garage. Tijdens het transport van opgewarmd water (of hete lucht) geven niet-geĆÆsoleerde leidingen warmte af aan de omgeving. Breng daarom isolatiemateriaal aan en bespaar energie.

Verwarmingsbuizen hebben een simpele taak. Ze brengen verwarmd water van A naar B. Het is gunstig wanneer deze buizen onderweg zo min mogelijk warmte verliezen. Op die manier hoeft een warmtepomp of cv-ketel minder hard te werken om het water op de gewenste temperatuur te brengen. Bij goede buisisolatie blijft het retourwater naar de ketel langer warm, zodat je het gas- en/of stroomverbruik zoveel mogelijk beperkt.
Het loont dan ook de moeite om zowel de aanvoer- als retourleiding van het verwarmingstoestel grondig te isoleren.

Naast het terugdringen van het energieverbruik biedt buisisolatie nog een aantal interessante voordelen. Zo verklein je met deze maatregel de kans op tikkende geluiden van verwarmingsbuizen. Dit euvel ontstaat doorgaans wanneer leidingen te veel afkoelen. Voorkom daarnaast bevriezing van verwarmingsbuizen. Tot slot gaat buisisolatie condensatie tegen, waardoor je mogelijk vochtschade aan vloeren en plafonds voorkomt. Bij condensatie druppelt er veelal water omlaag, waarna er wellicht lelijke vochtplekken ontstaan.

Jaarlijkse besparing tot 120 euro
Volgens het Regionaal Energieloket zorgt buisisolatie in een gemiddeld huis voor een besparing tot zoā€™n 120 euro op de jaarlijkse gasrekening. Hierbij gaat het onafhankelijke adviesbureau uit van tien tot twintig meter geĆÆsoleerd leidingwerk. Volgens de organisatie neemt voor iedere meter verwarmingsbuis het jaarlijkse gasverbruik met ongeveer drie kubieke meter af.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat zes minuten intensieve training de levensduur van gezonde hersenen kan verlengen?
Ook het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, worden door doe zes minuten intensieve training vertraagd.

Dit is het resultaat van een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Journal of Physiology. Het onderzoek toont aan dat een korte, maar intense, periode van fietsen de productie van een gespecialiseerd eiwit dat essentieel is voor hersenvorming, leren en geheugen, verhoogt. Daardoor worden de hersenen beschermd tegen leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Dit inzicht in lichaamsbeweging maakt deel uit van een ontwikkeling om toegankelijke en betaalbare trainingen te ontwikkelen die iedereen kan toepassen om gezond ouder worden te bevorderen.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er in financieel opzicht nog al wat gaat veranderen in 2023?

Uit de Nieuwsbrief van de PCOB halen we de volgende informatie:

Loon, AOW en pensioen

Het minimumloon en de uitkeringen stijgen met 10,15 procent. Ook de AOW gaat met 10,15 procent omhoog. De AOW-bedragen worden twee keer per jaar aangepast. De lonen voor werknemers stijgen ook, maar minder snel. Het Centraal Planbureau verwacht een gemiddelde stijging van 3,7 procent.

AOW-leeftijd omhoog

De AOW-leeftijd wordt 66 jaar en 10 maanden. In 2022 was dat nog 66 jaar en 7 maanden.

AOW en werk

Werkt u naast uw AOW? Dan kunt u voortaan pensioen blijven opbouwen tot 5 jaar na uw pensioendatum.

Eigen huis

Minder hypotheekrenteaftrek

Trekt u hypotheekrente af en heeft u een inkomen boven de 73.031 euro? Dan kunt u in 2023 uw rente en andere aftrekbare kosten voor uw eigen woning nog tegen maximaal 36,93 procent aftrekken. In 2022 was dat nog 40 procent. De Belastingdienst berekent automatisch de juiste hypotheekrenteaftrek.

Lager eigenwoningforfait

U hoeft een minder groot deel van de waarde van uw eigen huis bij uw inkomen op te tellen voor uw belastingaangifte. Dat komt doordat het eigenwoningforfait omlaag gaat naar 0,35 procent (was 0,45 procent). Misschien gaat u hierdoor minder belasting betalen. Of dat zo is, hangt af van uw woz-waarde. De gemiddelde woz-waarde stijgt met ongeveer 15 procent. Dat betekent dat veel huiseigenaren geen voordeel hebben van het lagere eigenwoningforfait.

Hypotheekgarantie

De nieuwe kostengrens voor de hypotheekgarantie (NHG) wordt 405 duizend euro (was 355 duizend euro). De getaxeerde waarde van de woning mag niet boven deze kostengrens liggen. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens ruim 429 duizend euro (was ruim 376 duizend euro). Voor een hypotheek met hypotheekgarantie betaalt u een lagere rente. De hypotheekgarantie zelf kost 0,6 procent.

Overdrachtsbelasting

Als u een huis koopt om het te gaan verhuren of als u een huis koopt dat duurder is dan 440 duizend euro, moet u 10,4 procent overdrachtsbelasting betalen (was 8 procent). Als u 35 jaar of ouder bent en een huis koopt dat niet duurder is dan 440 duizend euro om er zelf in te wonen, betaalt u 2 procent overdrachtsbelasting. Dit tarief blijft gelijk. Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting.

Subsidie voor isolatie

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) blijft bestaan. In 2023 is hiervoor 288 miljoen euro beschikbaar. U kunt als huiseigenaar een bijdrage uit deze subsidiepot krijgen als u een of meer isolatiemaatregelen heeft laten uitvoeren, of een warmtepomp of zonneboiler heeft laten installeren. Zie voor meer informatie de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zonnepanelen

Als u zonnepanelen koopt en laat installeren, betaalt u geen btw.

Huren

Huurverlaging

Woont u in een sociale huurwoning van een woningcorporatie, heeft u een laag inkomen en ligt uw huur boven de 550 euro? Dan kan uw huur worden verlaagd tot 550 euro. Uw inkomen mag dan niet hoger zijn dan 120 procent van het sociaal minimum. Door deze maatregel gaan de huren van ongeveer 510 duizend huishoudens met gemiddeld 57 euro per maand omlaag. Deze maatregel moet nog worden goedgekeurd.

Huurtoeslag

DeĀ huurtoeslagĀ stijgt met ongeveer 17 euro per maand. De maximale huur waarbij u toeslag kunt krijgen, gaat met 76 euro omhoog naar 806 euro.

Belasting

Hogere vrijstelling voor spaargeld

In 2023 mag u ongeveer 57 duizend euro aan spaargeld hebben zonder dat u daar belasting over hoeft te betalen (was 50.650 euro). Voor een echtpaar geldt het dubbele bedrag, dus 114.000 euro.

Hoeveel belasting u gaat betalen over uw spaargeld en beleggingen, is nog niet precies bekend. De rendementen waar de fiscus vanuit gaat, wordt begin 2023 bekendgemaakt. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

Schenkingen

U mag een kind ieder jaar 6.035 euro belastingvrij schenken (was 5.677). Aan kleinkinderen en andere personen mag u ieder jaar 2.417 euro belastingvrij schenken (was 2.274).

Als u aan een kind onder de 40 jaar geld wilt schenken voor een eigen huis, kunt u 28.947 belastingvrij schenken. U kunt dit bedrag ook belastingvrij geven aan iemand anders die nog geen 40 is. Hij of zij moet dit dan gebruiken voor een eigen huis. In 2023 mag u aan uw kind dat nog geen 40 is ook dit bedrag geven voor iets anders.

Na 2023 kunt u niet meer belastingvrij schenken voor een eigen huis. U kunt dan nog wel een kind dat nog geen 40 is eenmalig 28.947 euro schenken.

Is de persoon aan wie u wilt schenken al ouder dan 40 maar zijn of haar partner nog niet? Dan mag u de schenking toch belastingvrij doen.

Zorg

Zorgpremie stijgt

De premie voor het basispakket van de zorgverzekering wordt in 2023 voor de meeste zorgverzekeringen een stuk duurder. De bijdrage die u betaalt via uw loon, pensioen of rechtstreeks aan de Belastingdienst blijft ongeveer gelijk.

Op uw basisverzekering kunt u geen korting meer krijgen als u een zorgverzekering afsluit via een collectief, zoals een patiƫntenvereniging, werkgever of ouderenbond.

Ook sommige vergoedingen veranderen.

Zorgtoeslag omhoog

De zorgtoeslag gaat (eenmalig extra) met 40 tot 60 euro per maand omhoog, afhankelijk van uw inkomen. Het maximuminkomen waarmee u zorgtoeslag kunt krijgen gaat ook omhoog. Dat betekent dat meer mensen zorgtoeslag kunnen aanvragen. Kreeg u in 2022 geen zorgtoeslag? Dan kunt u in 2023 misschien toch zorgtoeslag krijgen. Het is slim om een proefberekening te maken.

Reiskosten

Als u reiskosten heeft omdat uw partner of inwonend kind een maand of langer wordt verzorgd in een instelling op minimaal 10 kilometer van huis, kunt u uw reiskosten misschien aftrekken als bijzondere zorgkosten op uw aangifte inkomstenbelasting. Aftrek is mogelijk bij regelmatig bezoek. Hiervoor mag u 21 cent per kilometer rekenen.