Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat zes minuten intensieve training de levensduur van gezonde hersenen kan verlengen?
Ook het ontstaan van neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson, worden door doe zes minuten intensieve training vertraagd.

Dit is het resultaat van een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Journal of Physiology. Het onderzoek toont aan dat een korte, maar intense, periode van fietsen de productie van een gespecialiseerd eiwit dat essentieel is voor hersenvorming, leren en geheugen, verhoogt. Daardoor worden de hersenen beschermd tegen leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

Dit inzicht in lichaamsbeweging maakt deel uit van een ontwikkeling om toegankelijke en betaalbare trainingen te ontwikkelen die iedereen kan toepassen om gezond ouder worden te bevorderen.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er in financieel opzicht nog al wat gaat veranderen in 2023?

Uit de Nieuwsbrief van de PCOB halen we de volgende informatie:

Loon, AOW en pensioen

Het minimumloon en de uitkeringen stijgen met 10,15 procent. Ook de AOW gaat met 10,15 procent omhoog. De AOW-bedragen worden twee keer per jaar aangepast. De lonen voor werknemers stijgen ook, maar minder snel. Het Centraal Planbureau verwacht een gemiddelde stijging van 3,7 procent.

AOW-leeftijd omhoog

De AOW-leeftijd wordt 66 jaar en 10 maanden. In 2022 was dat nog 66 jaar en 7 maanden.

AOW en werk

Werkt u naast uw AOW? Dan kunt u voortaan pensioen blijven opbouwen tot 5 jaar na uw pensioendatum.

Eigen huis

Minder hypotheekrenteaftrek

Trekt u hypotheekrente af en heeft u een inkomen boven de 73.031 euro? Dan kunt u in 2023 uw rente en andere aftrekbare kosten voor uw eigen woning nog tegen maximaal 36,93 procent aftrekken. In 2022 was dat nog 40 procent. De Belastingdienst berekent automatisch de juiste hypotheekrenteaftrek.

Lager eigenwoningforfait

U hoeft een minder groot deel van de waarde van uw eigen huis bij uw inkomen op te tellen voor uw belastingaangifte. Dat komt doordat het eigenwoningforfait omlaag gaat naar 0,35 procent (was 0,45 procent). Misschien gaat u hierdoor minder belasting betalen. Of dat zo is, hangt af van uw woz-waarde. De gemiddelde woz-waarde stijgt met ongeveer 15 procent. Dat betekent dat veel huiseigenaren geen voordeel hebben van het lagere eigenwoningforfait.

Hypotheekgarantie

De nieuwe kostengrens voor de hypotheekgarantie (NHG) wordt 405 duizend euro (was 355 duizend euro). De getaxeerde waarde van de woning mag niet boven deze kostengrens liggen. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens ruim 429 duizend euro (was ruim 376 duizend euro). Voor een hypotheek met hypotheekgarantie betaalt u een lagere rente. De hypotheekgarantie zelf kost 0,6 procent.

Overdrachtsbelasting

Als u een huis koopt om het te gaan verhuren of als u een huis koopt dat duurder is dan 440 duizend euro, moet u 10,4 procent overdrachtsbelasting betalen (was 8 procent). Als u 35 jaar of ouder bent en een huis koopt dat niet duurder is dan 440 duizend euro om er zelf in te wonen, betaalt u 2 procent overdrachtsbelasting. Dit tarief blijft gelijk. Starters onder de 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting.

Subsidie voor isolatie

De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) blijft bestaan. In 2023 is hiervoor 288 miljoen euro beschikbaar. U kunt als huiseigenaar een bijdrage uit deze subsidiepot krijgen als u een of meer isolatiemaatregelen heeft laten uitvoeren, of een warmtepomp of zonneboiler heeft laten installeren. Zie voor meer informatie de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Zonnepanelen

Als u zonnepanelen koopt en laat installeren, betaalt u geen btw.

Huren

Huurverlaging

Woont u in een sociale huurwoning van een woningcorporatie, heeft u een laag inkomen en ligt uw huur boven de 550 euro? Dan kan uw huur worden verlaagd tot 550 euro. Uw inkomen mag dan niet hoger zijn dan 120 procent van het sociaal minimum. Door deze maatregel gaan de huren van ongeveer 510 duizend huishoudens met gemiddeld 57 euro per maand omlaag. Deze maatregel moet nog worden goedgekeurd.

Huurtoeslag

De huurtoeslag stijgt met ongeveer 17 euro per maand. De maximale huur waarbij u toeslag kunt krijgen, gaat met 76 euro omhoog naar 806 euro.

Belasting

Hogere vrijstelling voor spaargeld

In 2023 mag u ongeveer 57 duizend euro aan spaargeld hebben zonder dat u daar belasting over hoeft te betalen (was 50.650 euro). Voor een echtpaar geldt het dubbele bedrag, dus 114.000 euro.

Hoeveel belasting u gaat betalen over uw spaargeld en beleggingen, is nog niet precies bekend. De rendementen waar de fiscus vanuit gaat, wordt begin 2023 bekendgemaakt. Kijk hiervoor op de website van de Belastingdienst.

Schenkingen

U mag een kind ieder jaar 6.035 euro belastingvrij schenken (was 5.677). Aan kleinkinderen en andere personen mag u ieder jaar 2.417 euro belastingvrij schenken (was 2.274).

Als u aan een kind onder de 40 jaar geld wilt schenken voor een eigen huis, kunt u 28.947 belastingvrij schenken. U kunt dit bedrag ook belastingvrij geven aan iemand anders die nog geen 40 is. Hij of zij moet dit dan gebruiken voor een eigen huis. In 2023 mag u aan uw kind dat nog geen 40 is ook dit bedrag geven voor iets anders.

Na 2023 kunt u niet meer belastingvrij schenken voor een eigen huis. U kunt dan nog wel een kind dat nog geen 40 is eenmalig 28.947 euro schenken.

Is de persoon aan wie u wilt schenken al ouder dan 40 maar zijn of haar partner nog niet? Dan mag u de schenking toch belastingvrij doen.

Zorg

Zorgpremie stijgt

De premie voor het basispakket van de zorgverzekering wordt in 2023 voor de meeste zorgverzekeringen een stuk duurder. De bijdrage die u betaalt via uw loon, pensioen of rechtstreeks aan de Belastingdienst blijft ongeveer gelijk.

Op uw basisverzekering kunt u geen korting meer krijgen als u een zorgverzekering afsluit via een collectief, zoals een patiëntenvereniging, werkgever of ouderenbond.

Ook sommige vergoedingen veranderen.

Zorgtoeslag omhoog

De zorgtoeslag gaat (eenmalig extra) met 40 tot 60 euro per maand omhoog, afhankelijk van uw inkomen. Het maximuminkomen waarmee u zorgtoeslag kunt krijgen gaat ook omhoog. Dat betekent dat meer mensen zorgtoeslag kunnen aanvragen. Kreeg u in 2022 geen zorgtoeslag? Dan kunt u in 2023 misschien toch zorgtoeslag krijgen. Het is slim om een proefberekening te maken.

Reiskosten

Als u reiskosten heeft omdat uw partner of inwonend kind een maand of langer wordt verzorgd in een instelling op minimaal 10 kilometer van huis, kunt u uw reiskosten misschien aftrekken als bijzondere zorgkosten op uw aangifte inkomstenbelasting. Aftrek is mogelijk bij regelmatig bezoek. Hiervoor mag u 21 cent per kilometer rekenen.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat het inwonersaantal van Alphen aan den Rijn door de jaren heen elk jaar groeit?

In onderstaande grafiek van het CBS ziet u die groei weergegeven vanaf 2006:

Op dit moment (januari 2023) heeft Alphen aan den Rijn 122.926 inwoners, ofwel 49.413 huishoudens ieder bestaande uit gemiddeld 2,29 personen.

Die huishoudens zijn mooi evenredig verdeeld: er zijn ongeveer evenveel huishoudens van alleenstaanden, als van samenwonenden met kinderen, als van éénoudergezinnen met kinderen.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u hoe u voor een goede slaap kunt zorgen?

Met het ouder worden ervaren veel mensen dat het slapen moeilijker wordt. Sommige mensen hebben problemen met in slaap vallen, anderen met doorslapen. In totaal heeft ongeveer een kwart van de 65-plussers problemen met slapen.

 • Hoe verandert uw slaapgedrag en waarom?
 • Welke effecten heeft slecht slapen op gezondheid?
 • Wat kunt u doen om beter te slapen?

Slaapadviezen:

Voorbereiden op de nachtrust

 • Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt. Dan is bij het slapengaan niet alleen uw geest moe, maar ook uw lichaam
 • Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer.
 • Gebruik ’s avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, geen nicotine.
 • Drink geen alcohol om in te slapen.
 • Probeer een uur voor het slapengaan te ontspannen (korte wandeling, warm bad,    ontspanningsoefeningen, laten masseren, vrijen). Vermijd te veel inspanning (lichamelijk en geestelijk).
 • Vermijd vanaf een uur voor het slapengaan licht van tv, computer, smartphones of tablet.

Slaapkamer:

 • Zorg voor prettig zittende nachtkleding en een comfortabel bed en kussen.
 • Zorg voor een donkere slaapkamer met een prettig klimaat: een rustige ruimte, beter iets te koel dan te warm, goede ventilatie en niet te droge lucht.
 • Gebruik uw slaapkamer alleen voor slapen en seks (niet als werk-, studeer- of tv-kamer).
 • Verwijder smartphones, computers en televisie uit uw slaapkamer. Zo komt u niet in de verleiding deze toch te gebruiken.
 • Gebruik oordopjes als u last heeft van geluiden om u heen (een snurkende partner of lawaai uit de omgeving).

Tijdstip

 • Probeer in een vast slaapritme te komen. Houd u aan vaste slaaptijden.
 • Sta steeds rond dezelfde tijd op.
 • Slaap overdag niet (geen dutjes doen).
 • Ga steeds rond dezelfde tijd naar bed. Blijf ’s avonds niet onnodig lang op.
 • Houd rekening met het aantal uren slaap dat u wilt slapen om goed te kunnen    functioneren. Reken een kwartier inslaaptijd.
 • Lukt het slapen na een kwartier niet? Ga dan wat lezen of luister naar rustige muziek, liefst in een andere kamer. Sta de volgende dag toch weer op hetzelfde tijdstip op. In het begin bent u misschien moe, maar uiteindelijk komt u in een beter slaapritme.

Ontspanningsoefeningen

Om beter te kunnen ontspannen kunt u ademhalings- of ontspanningsoefeningen doen of luisteren naar rustige muziek. Ontspanningsoefeningen zijn vaak gebaseerd op yoga, meditatie en mindfulness.
Er zijn ook andere manieren om spanning en stress te verminderen.

Bewegen

Een halfuur per dag bewegen is voor iedereen gezond en helpt om te ontspannen.
Als u het wilt en kunt, probeer dan of u door extra te bewegen ook beter kunt ontspannen en slapen. Ga bijvoorbeeld 4 keer per week 40-60 minuten wandelen of fietsen. Vooral overdag of in het begin van de avond.

Berichten Uit-agenda Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat de carnavalsvereniging “De Cascarvieten” speciaal voor 55 plussers een gratis carnavalsmiddag organiseert?

De vereniging heeft ook dit seizoen weer haar best gedaan om een gevarieerd programma samen te stellen. Naast een wervelende show door eigen artiesten is er een gratis Bingo met leuke prijzen. Het spreekt bijna vanzelf dat Marco de Hollander uit Ter Aar ook weer een spetterend optreden zal verzorgen. Bovendien zal ook onze eigen theatergroep “Het Kuiken” weer van de partij zijn.

Vrijdag 17 februari 2023 in Avifauna

De middag begint om 14.11 uur en is ongeveer om 17.00 uur afgelopen. De zaal is open vanaf 13.00 uur.

Voor meer info: kijk op de site van De Cascarvieten

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er onlangs in Alphen weer een oudere slachtoffer van de “babbeltruc” is geworden?

Dat was zaterdag (12/11/22) en het betrof een 91-jarige vrouw uit Alphen.

Een jongeman die zich voordeed als pakketbezorger belde rond 17.30 uur aan bij de vrouw in de Prins Hendrikstraat. Hij gaf aan dat de vrouw een euro moest pinnen vanwege een prijs van Albert Heijn. Toen zij dit deed wist de oplichter met een wisseltruc haar pinpas om te wisselen. Mogelijk keek hij ook haar pincode af.

De oudere dame ontdekte al snel dat haar bankpas was omgewisseld en kon deze direct blokkeren, voordat er geld van haar rekening was verdwenen.

Zie ook onze vorige “Wist U dat?” over dergelijke praktijken.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat veel gedupeerden van fraude niet altijd de juiste route weten te vinden als het aankomt op een melding of aangifte? Waar u precies terechtkunt met uw melding of aangifte én wat u nog meer kunt doen, leest u hieronder.

Fraude statistiek

Volgens onderzoek van de Fraudehelpdesk krijgt de helft van alle Nederlanders jaarlijks wel een keertje te maken met (een poging tot) fraude, waarbij één op de zes personen daadwerkelijk financieel gedupeerd wordt. De drempel voor het maken van een melding of het doen van aangifte ligt echter vrij hoog, waarbij ook de schaamte die men voelt meeweegt.
Slechts ongeveer een tiende van de mensen die met fraude te maken kreeg, meldde zich bij de politie of de Fraudehelpdesk.

Melding maken belangrijk

Het is wel degelijk zinvol om uw ervaring te melden, ook wanneer u niet direct gedupeerd bent. Hoe meer meldingen er binnenkomen, des te groter de kans dat de dader(s) gepakt worden.

Een belangrijke drijfveer voor het maken van een melding of aangifte doen, is te realiseren dat het niet uw schuld is.
Iedereen kan in de trucjes van de fraudeur tuinen, zo blijkt nog maar eens uit cijfers.
In de eerste zes weken van dit jaar bedroeg het schadebedrag dat door fraudeurs was veroorzaakt al 10,5 miljoen euro. En in 2020 werd een bedrag van 3,3 miljoen euro buitgemaakt met alleen al WhatsApp-fraude. Lees hier hoe je WhatsApp-fraude kunt voorkomen.

Stappenplan online fraude

Het is echter niet altijd even duidelijk welke stappen er genomen moeten worden om een melding te maken of aangifte te doen.
Daarom: als u de dupe bent geworden van online fraude, moet u altijd aangifte doen bij de politie, net zoals u dat zou doen bij diefstal. Dat is de eerste stap.
Voor een fraude-aangifte belt u de politie via 0900-8844 of kijk op de website van de politie voor andere mogelijkheden.
Daarna meldt u uw fraudegeval bij de Fraudehelpdesk via 088-7867372 of doet u de aangifte digitaal.

Afhankelijk van de manier waarop u bent opgelicht, moet u direct andere instanties inlichten. Heeft u bijvoorbeeld een (groot) bedrag overgemaakt naar een fraudeur? Bel dan direct uw bank: soms is het mogelijk om een betaling tegen te houden of terug te boeken.

Emotionele hulp

Mensen die de dupe zijn van fraude hebben ook vaak emotionele hulp nodig.
De Fraudehelpdesk werkt daarbij bijvoorbeeld samen met Slachtofferhulp Nederland, waarbij de Fraudehelpdesk contact met deze organisatie kan opnemen voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Consumenten met een nieuw variabel energiecontract betalen gemiddeld meer dan 4 keer zoveel voor hun energie dan een jaar geleden.
Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond gebaseerd op de tarieven bij de grootste 3 aanbieders: Eneco, Vattenfall en Essent. Zij hebben 80% van de markt in handen.

In augustus 2021 waren consumenten met een gemiddeld verbruik voor een nieuw variabel contract €1637 per jaar kwijt. In augustus 2022 was dat €5524. Met de variabele tarieven van 29 september 2022 betalen consumenten gemiddeld zelfs €7237 per jaar.
De tarieven verschillen flink per energieleverancier. Bij een gemiddeld verbruik is het verschil tussen het hoogste en laagste variabele tarief in september meer dan €3000 per jaar. Het verschil tussen de 3 grootste leveranciers is kleiner, maar nogal altijd ruim €1600 per jaar.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat mensen die 10.000 stappen per dag zetten hun kans op kanker, dementie en hartziekten behoorlijk verkleinen? En door bij zeker 3000 van die stappen wat extra vaart te maken, kan er nog meer gezondheidswinst worden geboekt.

Tot die conclusie komen onderzoekers in twee studies, verschenen in de bladen JAMA Internal Medicine en JAMA Neurology.
De bevindingen zijn gebaseerd op data uit de UK Biobank: een onderzoek naar de gezondheid van Britten, waarbinnen een groot aantal mensen langdurig wordt gevolgd om zo meer grip te krijgen op erfelijke- en omgevingsfactoren die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van ziekten, zoals bijvoorbeeld kanker.

Voor dit onderzoek richtten de wetenschappers zich op de gegevens van meer dan 78.000 gezonde mensen die tussen de 40 en 79 jaar oud waren en tussen 2013 en 2015 zeven dagen op rij een apparaatje bij zich hadden gedragen dat hun lichaamsbeweging monitorde. Nadat de deelnemers het apparaatje weer hadden ingeleverd, werd de gezondheid van deze mensen nog zeven jaar gemonitord. 

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er een Nationaal Isolatieprogramma is?

Het isoleren van je woning is een effectieve manier om te besparen op je energielasten. Helemaal in deze tijden is dat interessant. Het kabinet stelt in 2023 en 2024 in totaal € 300 miljoen extra beschikbaar voor het Nationaal Isolatieprogramma. Dankzij dit bedrag kunnen gemeenten hun inwoners informeren, ondersteunen en begeleiden bij de isolatie van hun woning.

Inkomensafhankelijke huurverlaging

Tevens wil het kabinet huurders met een laag inkomen ondersteunen door de huurprijzen van corporatiewoningen te verlagen per 1 juli 2023. Dankzij deze huurverlagingen gaan huurders gemiddeld € 57 per maand minder aan huur betalen. Zo’n 510.000 huishoudens kunnen hier aanspraak op maken. Daarnaast wordt voor financieel kwetsbare groepen de huurtoeslag verhoogd.