Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat mensen die 10.000 stappen per dag zetten hun kans op kanker, dementie en hartziekten behoorlijk verkleinen? En door bij zeker 3000 van die stappen wat extra vaart te maken, kan er nog meer gezondheidswinst worden geboekt.

Tot die conclusie komen onderzoekers in twee studies, verschenen in de bladen JAMA Internal Medicine en JAMA Neurology.
De bevindingen zijn gebaseerd op data uit de UK Biobank: een onderzoek naar de gezondheid van Britten, waarbinnen een groot aantal mensen langdurig wordt gevolgd om zo meer grip te krijgen op erfelijke- en omgevingsfactoren die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling van ziekten, zoals bijvoorbeeld kanker.

Voor dit onderzoek richtten de wetenschappers zich op de gegevens van meer dan 78.000 gezonde mensen die tussen de 40 en 79 jaar oud waren en tussen 2013 en 2015 zeven dagen op rij een apparaatje bij zich hadden gedragen dat hun lichaamsbeweging monitorde. Nadat de deelnemers het apparaatje weer hadden ingeleverd, werd de gezondheid van deze mensen nog zeven jaar gemonitord. 

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er een Nationaal Isolatieprogramma is?

Het isoleren van je woning is een effectieve manier om te besparen op je energielasten. Helemaal in deze tijden is dat interessant. Het kabinet stelt in 2023 en 2024 in totaal € 300 miljoen extra beschikbaar voor het Nationaal Isolatieprogramma. Dankzij dit bedrag kunnen gemeenten hun inwoners informeren, ondersteunen en begeleiden bij de isolatie van hun woning.

Inkomensafhankelijke huurverlaging

Tevens wil het kabinet huurders met een laag inkomen ondersteunen door de huurprijzen van corporatiewoningen te verlagen per 1 juli 2023. Dankzij deze huurverlagingen gaan huurders gemiddeld € 57 per maand minder aan huur betalen. Zo’n 510.000 huishoudens kunnen hier aanspraak op maken. Daarnaast wordt voor financieel kwetsbare groepen de huurtoeslag verhoogd.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat de N11 binnenkort 2x afgesloten wordt?

De N11 is vanwege werkzaamheden binnenkort enige tijd afgesloten tussen Alphen en Leiden.

Verkeer wordt omgeleid via de A12 en de A4. De afsluiting gaat in op vrijdag (23/9/22) vanaf 20.00 uur en duurt naar verwachting tot zaterdag 14.00 uur. De op- en afritten van de N11 in Alphen en bij Hazerswoude-Rijndijk zijn dan dicht.

De extra reistijd voor autoverkeer bedraagt ongeveer een kwartier, meldt Rijkswaterstaat. Het werk bestaat uit onderhoud aan asfalt, bermen, vangrails en verlichting.

Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober is de N11 ook een deel van de dag afgesloten, maar dan tussen Alphen en Bodegraven om dezelfde reden.

Berichten Seniorennieuws Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er van 13 t/m 17 september 2022 in de Jaarbeurs te Utrecht een 50PlusBeurs wordt gehouden? En dat de KBO-PCOB er aanwezig is om presentaties te houden over koopkracht en pensioen?

Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB

Het wordt tijd dat het koopkrachtige pensioen er komt, dat zowel gepensioneerden als werkenden is beloofd. Die belofte zal niet worden ingelost met het wetsvoorstel voor een nieuw pensioenstelsel, zoals dat er nu ligt. Daarom is de KBO-PCOB met de Seniorencoalitie een petitie gestart om de pensioenwet aan te laten passen!

Meer weten over het standpunt van de KBO-PCOB? Kijk op www.kbo-pcob.nl. 

Ingrid Rep, directeur KBO-PCOB, zal iedere dag op de 50PlusBeurs een presentatie geven over de situatie rond koopkracht en pensioenen, en onze visie daarop in aanloop naar Prinsjesdag. U bent van harte welkom op het Plus SprekersPodium: dinsdag om 11.00 tot 12.00 uur en de andere dagen van 11.30 tot 12.30 uur.
U hoeft u niet aan te melden, u kunt gewoon gratis naar binnen als u op de beurs bent.
Het ticket voor de 50PlusBeurs zelf kost aan de kassa € 17,50 p.p. maar als u het ticket, met actiecode 22PB8, vóór 10 september online bestelt is het maar € 7,50!

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er al 75 elektrische deelscooters van GO in Alphen staan/rijden?

Je ziet ze steeds vaker in het stadsbeeld. Er komen er nog eens 125 deelvoertuigen van GO Sharing bij. Naast deelscooters komen er ook 100 deelfietsen. Het is dus begrijpelijk dat de gemeente er op aanstuurt dat ze in een speciaal parkeervak gezet moeten worden.

De 125 extra voertuigen komen gefaseerd naar de stad. Wanneer welke fase precies ingaat, is niet duidelijk. Eerst komen er 50 elektrische deelfietsen. Geeft dit geen extreme overlast, dan komen de andere 50 fietsen. Wanneer de resterende 25 scooters komen, is niet bekend.

Alphen gaat mogelijk ook het wildparkeren, iets waar in de stad weleens ergernis over is geweest, proberen aan banden te leggen.
Er moet een onderzoek komen naar ‘locatiegebonden deelmobiliteit‘. Simpelweg betekent dit dat er parkeervakken voor deelvoertuigen komen. In september komt er een voorstel naar de raad om dit onderzoek uit te voeren.

GO wil in Alphen goed rijgedrag belonen en slecht rijgedrag bestraffen. Zo kan het dat u een boete krijgt als u uw voertuig niet goed parkeert. Parkeert u steeds netjes, dan kunt u korting op uw ritten krijgen.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat een gemiddeld persoon tot wel negen dingen per dag kwijtraakt, of niet meer weet waar ze zijn neergelegd?
We hebben het dan over de mobiele telefoon, sleutels, (zonne-) bril, paraplu, bankpas, tablet, paperassen en portemonnee.

Hier wat tips voor als het u overkomt:

 • Ga niet direct zoeken
  Wacht tot u een idee heeft waar de spullen zouden kunnen zijn.
 • Kijk eerst waar ze zouden moeten zijn
  Dit ligt erg voor de hand, maar juist op die plek wordt er vaak maar oppervlakkig gekeken.
 • Kijk in de directe omgeving van waar ze zouden moeten zijn
  Het is wetenschappelijk aangetoond dat de spullen vaak in een omtrek van zo’n 50 cm van die plek liggen.
 • Mompel in uzelf de naam van de spullen die u zoekt
 • Zoek aandachtig en systematisch
  Vaak ontstaat er paniek en wordt er als de bekende kip zonder kop gezocht.
 • Wees er filosofisch over
  De meeste spullen worden uiteindelijk toch wel gevonden.
Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er dit jaar (2022) gewoon gezwommen kan worden in de Zegerplas?

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minstens één keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben eens in de twee weken.

Eerst negatief, maar nu in orde

Voor het zwemseizoen in 2022 is voor de speelvijver bij de Zegerplas een negatief zwemadvies afgegeven.
Maar betekent dit ook dat je niet kunt zwemmen in het water? Nee, zeker niet.
Het advies is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar. Dan is het wettelijk verplicht een negatief zwemadvies af te geven.
De huidige metingen van de Zegerplas zijn echter gewoon in orde.

Let op:
Op dit moment geldt een waarschuwing voor blauwalg in de speelvijver bij de Zegerplas.

Om de huidige zwemwaterkwaliteit te waarborgen wordt regelmatig onderhoud gepleegd aan de zwemlocaties en wordt het zand op de strandjes bij de Zegerplas schoongemaakt.

Check hier de actuele metingen.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat er in oktober 2022 begonnen gaat worden met de renovatie van winkelcentrum De Ridderhof?

De renovatie is opgedeeld in twee deelprojecten. Het eerste deel start in oktober 2022 starten en het tweede deel in januari 2023. Tijdens de renovatie blijven het winkelcentrum en alle winkels open. Zie voor updates over de renovatie Winkelcentrum Ridderhof.

Winkelcentrum Ridderhof heeft in de afgelopen maand onderzoek gedaan naar de wensen en behoeften van het winkelend publiek in Alphen aan den Rijn. Bijvoorbeeld:

Parkeren blijft gratis

Het parkeren in de Ridderhof blijft gratis. De parkeergarage en de parkeerterreinen aan het Aidaplein en Carmenplein worden opnieuw ingericht én met elkaar verbonden. Er komen vanaf beide parkeerterreinen duidelijke entrees naar het winkelcentrum. De parkeergarage wordt ook opnieuw bestraat en opgeknapt.

Minder leegstand en meer diversiteit

Een veel gestelde vraag was welke winkels er zouden komen en hoe er gezorgd gaat worden voor minder leegstand en meer diversiteit. “Het deel van het centrum waar nu veel leegstand is (de westvleugel), zal grotendeels worden gesloopt en op deze plaats komt de nieuwe Albert Heijn Supermarkt. Naast de bestaande horeca komt er ook ruimte voor nieuwe horeca in het winkelcentrum. Voor de dan nog leegstaande ruimtes zijn eigenaren in gesprek met verschillende partijen. Natuurlijk kijken we altijd of deze partijen aansluiten op het winkelcentrum.” laat het winkelcentrum weten.

Duurzaam renoveren

De renovatie wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd, dit gebeurt op verschillende manieren. Ten eerste wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande constructie en bestaande bouwmaterialen. Er worden waar mogelijk extra zonnepanelen toegevoegd. Meerdere winkels gaan nu al van het gas af. En ten slotte wordt er geprobeerd om de buitengevels een groener karakter te geven.

Wel komt er een geheel nieuw (waterdicht) passagedak op het winkelcentrum, dit zal de huidige tentconstructie vervangen. Tevens komt er, om gladheid te voorkomen, een nieuwe (stoevere) vloer in het gehele winkelcentrum.

Toegankelijkheid

Om het winkelcentrum toegankelijk te maken voor mensen die slecht ter been zijn komt er een nieuwe personenlift en het aantal rolpaden wordt verdubbeld. Hiermee komt er een betere aansluiting tussen de begane grond en de winkelvloer.

9 april

De nabestaanden van de gebeurtenissen op 9 april blijven de huidige herdenkingsplaats nabij De Bron houden om te herdenken.

Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist u dat hotels, campings en vakantieparken wettelijk verplicht zijn hun gasten bij het inchecken te identificeren en te registreren? Dit geldt zowel in Nederland als in het buitenland.
Zij moeten een aantal persoonsgegevens uit het identiteitsbewijs registreren in het nacht-register.  Meestal zijn dit naam, woonplaats, type en nummer van het identiteitsbewijs en aankomst- en vertrekdag.

In Nederland mag de receptionist je paspoort of ID-kaart (hierna: ID-bewijs) niet innemen noch een kopie of scan ervan maken. Dit geldt ook in het buitenland.
De receptie kan verschillende redenen hebben om het ID-bewijs  in te nemen, bijvoorbeeld om het inchecken te bespoedigen of als borgstelling voor betaling.
Mocht u toch uw ID-bewijs moeten afgeven (voor een kopie), dan heeft de ANWB onderstaande adviezen. Werkt de accommodatie verschaffer niet mee aan deze oplossingen, dan heeft u helaas geen andere keus dan te vertrekken of het alsnog af te geven.

Adviezen

 • Check vóór reservering of en welke regels er gelden voor afgifte van (een kopie/scan van) het ID-bewijs.
 • Download het briefje dat de ANWB in overleg met het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gemaakt (in DuitsEngelsFransItaliaansNederlandsSpaans of Turks).
  Daarin staat dat u niet verplicht bent om uw ID-bewijs af te geven.
 • U kunt zeggen dat u het ID-bewijs nodig hebt om uzelf te legitimeren o.a. bij een politiecontrole. Het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs is strafbaar.  
 • Wil men een kopie, geef dan een (vooraf gemaakte) eigen kopie met een doorgehaald BSN en doorgekraste foto. Schrijf er KOPIE overheen. Als ter plekke een kopie wordt gemaakt, vraag dan of de receptionist het BSN en de pasfoto wil doorhalen. Of scherm de fraudegevoelige gegevens af met een hoesje. U kunt ook de Kopie ID App van de overheid gebruiken.
 • Op campings aangesloten bij de ANWB Kampeerkaart CKE kunt u uzelf legitimeren met de kampeerkaart in plaats van het paspoort of ID-card.
 • Voor borgstelling kunt u ook voorstellen een vooruitbetaling te doen of een garantie via uw creditcard te geven.
 • Hebt u een vermoeden van identiteitsfraude, dan vind u tips op de website van de Rijksoverheid.
Berichten Wist U dat...

Wist U dat…?

Wist U dat er binnen de Alphense gemeentegrenzen langs de Limesweg meer Romeinse enclaves waren dan alleen de castella in Alphen-Stad en Zwammerdam? En dat er bar weinig onderzoek naar is gedaan? Dit en meer is te lezen op RomeinsAlphen.nl.

“In de gemeente Alphen aan den Rijn zijn van oost naar west een aantal Romeinse militaire locaties zeker. Dit zijn: castellum Nigrum Pullum (Zwammerdam), wachtpost of -station Goudse Rijpad, wachtpost De Schans, castellum Albaniana (Alphen-Stad), wachtpost Lemkes en wachtstation Hazerswoude-Rijndijk.”

“De locatie Goudse Rijpad bestaat uit een boerenhoeve en een militair gebouw. Er is een woonstalhuis gevonden met een flinke greppel rond het hele boerenerf. Vermoedelijk ligt de (nog) niet gevonden wachtpost aan de niet opgegraven Rijnkant van het terrein naast een behoorlijke geul die afwatert in de rivier. Met andere woorden: waarschijnlijk gaat het om een combinatie van een militaire wachtpost en een boerenhoeve.”

Over de beide Alphense castella, Nigrum Pullum in Zwammerdam en Albaniana in Alphen-Stad, is behoorlijk gepubliceerd naar aanleiding van opgravingen. Van de archeologie aan het Goudse Rijpad is een rapport geschreven.
De locaties De Schans en Lemkes zijn weliswaar opgegraven, maar niet gepubliceerd. Dat is jammer. Juist als iedereen kan lezen wat er is gevonden en wat de betekenis van de vondsten is, ontstaat meer belangstelling voor het Romeinse verleden van de gemeente Alphen aan den Rijn.