Wist u dat veel gedupeerden van fraude niet altijd de juiste route weten te vinden als het aankomt op een melding of aangifte? Waar u precies terechtkunt met uw melding of aangifte én wat u nog meer kunt doen, leest u hieronder.

Fraude statistiek

Volgens onderzoek van de Fraudehelpdesk krijgt de helft van alle Nederlanders jaarlijks wel een keertje te maken met (een poging tot) fraude, waarbij één op de zes personen daadwerkelijk financieel gedupeerd wordt. De drempel voor het maken van een melding of het doen van aangifte ligt echter vrij hoog, waarbij ook de schaamte die men voelt meeweegt.
Slechts ongeveer een tiende van de mensen die met fraude te maken kreeg, meldde zich bij de politie of de Fraudehelpdesk.

Melding maken belangrijk

Het is wel degelijk zinvol om uw ervaring te melden, ook wanneer u niet direct gedupeerd bent. Hoe meer meldingen er binnenkomen, des te groter de kans dat de dader(s) gepakt worden.

Een belangrijke drijfveer voor het maken van een melding of aangifte doen, is te realiseren dat het niet uw schuld is.
Iedereen kan in de trucjes van de fraudeur tuinen, zo blijkt nog maar eens uit cijfers.
In de eerste zes weken van dit jaar bedroeg het schadebedrag dat door fraudeurs was veroorzaakt al 10,5 miljoen euro. En in 2020 werd een bedrag van 3,3 miljoen euro buitgemaakt met alleen al WhatsApp-fraude. Lees hier hoe je WhatsApp-fraude kunt voorkomen.

Stappenplan online fraude

Het is echter niet altijd even duidelijk welke stappen er genomen moeten worden om een melding te maken of aangifte te doen.
Daarom: als u de dupe bent geworden van online fraude, moet u altijd aangifte doen bij de politie, net zoals u dat zou doen bij diefstal. Dat is de eerste stap.
Voor een fraude-aangifte belt u de politie via 0900-8844 of kijk op de website van de politie voor andere mogelijkheden.
Daarna meldt u uw fraudegeval bij de Fraudehelpdesk via 088-7867372 of doet u de aangifte digitaal.

Afhankelijk van de manier waarop u bent opgelicht, moet u direct andere instanties inlichten. Heeft u bijvoorbeeld een (groot) bedrag overgemaakt naar een fraudeur? Bel dan direct uw bank: soms is het mogelijk om een betaling tegen te houden of terug te boeken.

Emotionele hulp

Mensen die de dupe zijn van fraude hebben ook vaak emotionele hulp nodig.
De Fraudehelpdesk werkt daarbij bijvoorbeeld samen met Slachtofferhulp Nederland, waarbij de Fraudehelpdesk contact met deze organisatie kan opnemen voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben.

Dit interesseert U misschien ook...

1 Reactie

  1. […] ook onze vorige “Wist U dat?” over dergelijke […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *