Wie gaat verbouwen betalen? Dat is de vraag van ouderen die hun huis willen aanpassen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in woning. Waar halen we het geld vandaan om bredere deuren, een traplift of een aangepaste badkamer. Er zijn verschillende manieren om dit te financieren. Als het Overleg Samenwerkende Ouderenorganisaties (OSO) hebben wij voor de mogelijkheden op een rijtje gezet. De Wmo en de blijverslening zijn producten die per gemeente anders zijn. Wij hebben gekeken naar onze gemeente Alphen aan den Rijn.

Hypotheek op het huis

Bij een overwaarde van uw woning kan een extra hypotheek een oplossing zijn. Niet alle banken denken het zelfde over het inkomen, woonlasten, welke periode die u verwacht nog in uw huis zal blijven wonen. Naar uw pensioengerechtigde leeftijd en pensioeninkomen. Een tweede hypotheek afsluiten kan in feite alleen bij uw eigen bank. Overlijdensrisicoverzekering moet u soms afsluiten.

Wmo van de gemeente

Wie gaat verbouwen betalen? Daarvoor kunt u bij de gemeenten Alphen aan den Rijn terecht. De gemeente richt zich altijd op maatwerk die nodig zijn om langer zelfstandig te wonen. Op het serviceplein kunt u inlichtingen en vergoeding vragen voor onder andere: deuren verbreden, toiletverhoger aanbrengen, drempels verwijderen, traplift plaatsen, tuin toegankelijk maken, terras egaliseren/ophogen, oplaadpunt voor uw scootmobiel aanleggen. Meer informatie kunt u vinden op de website van het OSO mijnhuisvanmorgen.nl. Gemeenten vergoeden ook woningaanpassingen voor mensen met een WLZ-idicatie die thuis wonen. Ook de zorgverzekeraar vergoedt sommige aanpassingen. Vraag op het serviceplein naar een vrijwillige cliëntondersteuner.

Blijverslening

wie gaat verbouwen betalen,blijversleningDeze subsidieregeling wordt door uw gemeenten aangeboden per 1 januari 2018. Aan mensen die hun huisaanpassing zélf willen of kunnen financieren, maar daarvoor wel een lening of hypotheek nodig hebben. Via de blijverslening kan de gemeente helpen tegen gunstige voorwaarden. Lage rente, uw of uw partner jonger dan 76 jaar. Welke aanpassingen komen hiervoor in aanmerking? : De slaapkamer of badkamer verplaatsen naar de begane grond, bad vervangen door douche, traplift plaatsen, tweede toilet in bestaande doucheruimte realiseren. De rente is op de gebruik bare manier aftrekbaar. Meer informatie over de landelijke blijversregeling.

Persoonlijke lening

Ook hier denken geldverstrekkers verschillend over.  Een persoonlijke lening voor verbouwing is niet voor iedereen weggelegd. Boven de 75 jaar geen krediet lening. De rente is vaak hoger, maar de termijn veel korter en er kan vervroegd worden afgelost.